UNIWERSALNE ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA I STYLU ŻYCIA
PIJ DUŻO PŁYNÓW
- Woda Wypijaj 1,5 l dziennie. Woda powinna stanowić 70-80% wypijanych płynów.
Woda mineralna lub źródlana lub filtrowana. Szklanka ciepłej wody wypita na czczo rano pobudza metabolizm. Działanie oczyszczające ma woda z cytryną, woda z imbirem, woda z octem jabłkowym (2 łyżeczki/ szklankę).
- Zielona herbata Zawiera polifenole ! Wypijaj 3-4 filiżanki/dziennie. Po zaparzeniu należy wypić napar w ciągu godziny.
parzona przez 3 - 4 min - pobudza (zawiera więcej kofeiny); parzona przez 5 - 8 min - relaksuje (zawiera mniej kofeiny).
Polecane: herbata japońska (np. Sencha, Gyokuro, Match) lub chińska Yunann.
- Wino czerwone (zawiera polifenole, resweratrol) wypijane w ilości 1-2 lampki z posiłkiem. Wino białe prawie nie zawiera resweratrolu.
- Kawa parzona, filtrowana, z ekspresu ciśnieniowego. 2-3 filiżanki, z posiłkiem lub po posiłku.
PAMIĘTAJ O REGULARNYM WYSIŁKU FIZYCZNYM
- 30 min przez 6 dni w tygodniu lub po 60 min 2-3 razy w tygodniu
- Energiczny spacer 30 min dziennie to minimum.
- Dbaj o prawidłową postawę przez cały dzień (prostowanie pleców, napinanie mięśni brzucha).
- ****************************************
- Jaki rodzaj aktywności fizycznej sprawi Ci przyjemność ? Jaki sport lubisz/ lubiłeś najbardziej ?
- Uwzględnij wysiłek kardio (aerobowy), z czasem włącz dodatkowo wysiłek/trening siłowy.
- Jeśli ćwiczyłeś intensywnie przez cały tydzień, przeznacz przynajmniej 1 dzień w tygodniu na odpoczynek, całkowitą regenerację sił.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
- Posiłki spożywaj w spokoju - powoli żując, rozdrabniając świadomie pokarm, delektując się smakami (unikasz wtedy połykania powietrza, a tym samym uczucia odbijania, wzdęcia).
- Najlepiej spożywaj kilka małych posiłków dziennie (3-5), czyli co 3-4 godziny niezbyt duże: "co nieco”.
- Zachowaj PRZERWĘ w jedzeniu: 14-16-18 godzin na dobę (++ sen ++)
- Produkty powinny być jak najmniej przetworzone (unikaj np. kiełbas, konserw).
- Unikaj produktów o przedłużonym terminie spożycia, z zawartością licznych konserwantów, sztucznych barwników i dodatków.
- Polecane są produkty ekologiczne (z europejskim certyfikatem jakości)
- Unikaj wędzenia, grilowania, smażenia na tłuszczu.
- Polecane jest gotowanie na parze, blanszowanie, pieczenie.
- Unikaj soli – można ją zastąpić ziołami, pieprzem, chilli.
- Niektóre ostre przyprawy/zioła działają przeciwpasożytniczo.
- Unikaj cukru, aspartanu, słodzików, produktów “light” i “zero”.
- Do słodzenia używaj stewii, ksylitolu, nektaru z agawy.
- Spożywaj produkty o mniejszej zawartości tłuszczu; ale bez zwiększonej sztucznie zawartości węglowodanów.
- Unikaj tłuszczów typu trans, utwardzanych/uwodornionych tłuszczów roślinnych (margaryny!).
- Polecane są produkty zawierające jak najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu omega-3 (oliwa z oliwek, olej z orzechów włoskich). Ważna jest proporcja: omega 3 ≥ omega 6; np. siemię lniane, olej z kryla, tran.
- Warzywa w urozmaiconej formie powinny stanowić przeważający składnik diety
- Polecane jest regularne spożywanie ryb i owoców morza
- Spożywaj mięso chude, max 1-2 razy w tygodniu, max 500 gram na tydzień.
- Korzystnie działają "zupy lecznicze" (wywar warzywno-mięsny z dużą ilością ziół, gotowany wiele godzin na małym ogniu, odtłuszczony po wystudzeniu).
- Zalecane spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG).
- Unikaj mąki i produktów wysoko przetworzonych, zwłaszcza w połączeniu z cukrem i tłuszczem (ciasta i ciastka).
- Zalecane produkty z mąki pełnoziarnistej, makarony gotowane “al dente”, kasze na sypko.
- Zalecane otręby, płatki zbożowe, ale unikaj gotowych mieszanek (zawierają sztuczne dodatki i cukier).
- Warzywa i owoce dobrze myj i obieraj ze skórki (zmniejszenie narażenia na środki chemiczne).
- Typowy deser "jest akceptowalny" okazjonalnie, np. raz w tygodniu.
- Polecana czekolada gorzka zawierająca minimum 70% kakao (bez dodatku mleka), w ilości max 20g dziennie = 20% tabliczki czekolady (100g), tzn. 2-4 kostki dziennie.
POSIŁKI SKOMPONOWANE W PROPORCJACH:
2/3 [WARZYWA I OWOCE, przy czym 90% tej części stanowią warzywa]
1/3 [BIAŁKO ; PRODUKTY ZBOŻOWE PEŁNOZIARNISTE]
- UWAGA na nagrzane plastikowe pojemniki, kubki, butelki - uwalnianie PCW (PVC)
- UWAGA na IG (indeks glikemiczny): piwo 110 /100 ml; wino 30/100 ml
- Alkohol: nie ma wartości odżywczych, uwaga! na dużą ilość kalorii, powoduje obciążenie metaboliczne dla wątroby, zaburza metabolizm witamin i mikroelementów (obniża poziom m.in. magnezu i witamin z grupy B), zaburza gospodarkę elektrolitową, często wchodzi w interakcje (leki, suplementy), zaburza strukturę snu (nawet jeśli ułatwia zaśnięcie), uzależnia, powoduje nietypowe zachowania (ekspansywne/agresywne, płaczliwość, myśli rezygnacyjne / samobójcze), zaburza koordynację wzrokowo-ruchową (możliwość urazów) itd.